menu
29 maart 2017

Hart van Brabant

Hart van Brabant

Adventure Race Hard van Brabant 2017

25 en 26 maart

 

Op zaterag 25 maart reden ik en mijn buddy Lotte van de Put naar Chaam. Hier was de start en finish van de Adventure Race Hard van Brabant. Wij deden mee aan de 10 uurs race. Op zaterdagavond was de proloog die een uurtje duurde en de zondag waren de andere 9 uurtjes aan de beurt.

Voordat de race ging beginnen hadden wij onze tenten voor de nacht opgezet, hadden wij te eten gekregen van de organisatie en de briefing gehad. Wij waren er klaar voor en hadden er veel zin in.

Tijdens de proloog moesten wij naar een berk lopen. Vanaf hier moest je koersschieten naar 3 punten. Bij 1 punt kon je de knip kaart halen, bij de ander de omschrijving van de cp’s en bij de andere kreeg je doorschijnend papier. Wanneer je dit allemaal had opgehaald moest je naar binnen. Hier had de organisatie een kaart van de camping waar wij waren op geplakt met daarop de cp’s. Je moest dus de kaart overtekenen om vervolgens de cp’s op te halen.

Wij haalden alle materialen mooi vlug op en begonnen te tekenen, het ging mooi vlot ( misschien wel te vlot) En haalden de cp’s (checkpoints) binnen. We dachten dat wij alle cp’s hadden gehaald en keken naar onze knipkaart en wat bleek; hij was niet compleet. Er ontbraken nog 2 cp’s. Dit was balen maar we kozen ervoor om toch nog snel naar binnen te gaan om de cp’s alsnog in te tekenen en ze te gaan halen. Dit hadden wij dus ook gedaan met als gevolg dat wij bij de mix als 7e waren geëindigd. Hier waren wij dan ook tevreden over.

Na de proloog kon je de kaarten van de volgende dag krijgen. Wij hebben de kaarten opgehaald en alles ingetekend. Wij waren wel moe maar de volgende ochtend ging om 03.50 uur alweer de wekker. Want om 04.00 was het ontbijt en wij moesten om 04.48 uur starten. Het was een tactische race waarin de cp’s verschillende waarderingen hadden. Zo kon je 5 , 10 en 15 punten voor een cp halen. Nadat wij alles hadden ingetekend gingen wij naar bed. Het was inmiddels 23.30 uur. En vannacht gaat ook nog een de tijd een uurtje vooruit, dus een nog kortere nacht. Op zo’n moment denk je echt wel wat een fantastische hobby heb ik uitgekozen. Ehum.

De volgende dag ging vroeg de wekker en was het koud. Ik was mijn slaapzak vergeten en gelukkig had Lotte nog een dunne slaapzak extra meegenomen omdat het zo koud zou worden. Maar gelukkig heb ik wel een paar uurtjes kunnen slapen. Na het ontbijt gingen wij onze spullen pakken en gingen we van start. Het was nog donker en koud maar dit kon de ‘pret’ niet drukken. We hadden eerst een MTB etappe. Omdat wij een proloog hadden gelopen starten de teams om de halve minuut van de klassering. Hierdoor kreeg je al mooi een stukje spreiding. De fiets etappe ging goed, we haalden mooi de meeste punten en hielden ons aan de planning die wij hadden gemaakt. We gingen over het platteland, bossen weilanden etc.

Na de MTB etappe kregen wij een run etappe. En wat bleek, wij hadden de route vanaf de verkeerde wisselpunt getekend. Zal toch wel de vermoeidheid zijn geweest. Op dat moment kon ik even niet schakelen, ik stuurde ons de verkeerde kant op en gelukkig na een minuut of 3 zag ik dat wij niet goed gingen. Ik gaf de kaart aan mijn buddy en zij kon er weer even een verse blik op geven. Wij wilden namelijk bij deze etappe die ongeveer 19 km was alle cp’s halen op 1 na. Dit was ook gelukt en wij zaten goed in de race. Het begon al licht te worden de vogels waren aan het fluiten en wij zaten lekker in de race. Wij kwamen weinig andere teams tegen. Maar na 19 km hardlopen waren wij wel blij dat wij er voor dat moment klaar mee waren. De beentjes begonnen wel een beetje pijn te doen.

De volgende etappe was kanoën. Wij zaten in een dubbelwandige Canadees. Heerlijk paddelen door de Brabantse natuur. Alleen de wind die stond niet goed. Hij stond namelijk behoorlijk van voren en die was behoorlijk koud. Wij kozen ervoor om 1 cp te laten liggen in verband met de tijd. Op dit moment kreeg Lotte een dipje. Ze werd wat lui. En na ongeveer 7 a 8 km te hebben gepaddeld tegen de wind in waren wij ook blij dat wij weer konden rennen.

Maar eerst moesten wij een special task doen. Namelijk blaaspijp schieten. Wanneer je 50 pnt had behaald mocht je verder. Wij kregen een nieuwe kaart voor de loopetappe. Dit waren 5 stroken kaar die door elkaar naar elkaar stonden. Je moest dus even puzzelen.

Tijdens de loopetappe kozen wij ervoor om alleen de cp’s te pakken die het meeste waard waren. Echter merkten wij toch dat wij een beetje in tijdnood kwamen. Wij kregen namelijk nog een step, loop en mtb etappe. Hier liepen wij dan op zondagochtend door hartje Breda. Een mooie stad op een mooie ochtend. Lotte werd weer warm en de laatste uitgaans mensen liepen naar huis. Ze keken wel verbaasd wat wij allemaal aan het doen waren. Langzaam brak de zon weer door en aan het eind van de etappe werden de terrasje klaar gezet voor een mooie zonnige zondag middag.

De step etappe werd gedaan door een step en een kickbike. Langzaam kwamen wij ook weer veel andere teams tegen. Ook kwamen wij alweer mensen tegen die meededen aan de 5-uurs race. Wij kwamen dan ook Maaike en Daan van Survivalteam tegen. Zij waren op dat moment aan het kanoën. Wij hadden afgesproken dat wij er een paar gingen overslaan. Dit omdat wij op veilig qua tijd wilden spelen. Maar het ging allemaal zeer voorspoedig en makkelijk. Steppen ging lichamelijk namelijk beter dan hardlopen. Dat wij hier de meeste cp’s hebben opgehaald. Tijdens het steppen hadden wij afgesproken dat wij uiterlijk 1,5 uur voor sluitingstijd met de laatste etappe wilden beginnen omdat deze tussen de 20 en 30 km mtb-en was.

We kwamen aan met de step en moesten een 2 tal special tasks doen. Dit was schieten met een geweer en schieten met pijl en boog. Wij hadden vandaag het vizier op scherp staan en konden gelukkig meteen door omdat wij alles goed hadden geschoten. Wij hadden namelijk een loopetappe. Pfff dat was weer inkomen dat rennen. Maar wij stelden onszelf geen keus. Alleen wanneer wij gingen eten onderweg gingen wij even wandelen. Wij haalden de helft van de Cp’s op en liepen mooi op schema naar de laatste etappe. Eindelijk waren wij weer bij onze mountainbike. Hier had ik namelijk mij lekkere repen in gedaan. Ik had mijn mountainbike al een poos niet gezien en was blij hem te zien.

Hop de mountainbike op. Ik was blij dat wij gisteren al alles hadden ingetekend. Hierdoor kon ik mooi zien dat het eerste gedeelte over verharde en rechte wegen ging. Hierdoor kon Lotte mooi aan de buddylijn. Wij gingen voorspoedig weg en alles ging goed. Wij konden de cp’s makkelijk vinden en gingen goed. Totdat wij bij de bossen aankwamen. Lotte ging van de buddylijn af en we gingen op zoek naar een cp op een eiland. Wij kwamen aan bij een eiland en zagen allemaal andere teams op en rond het eiland. Ik gaf aan pak hem maar, dus Lotte het water in. Ik twijfelde want dit klopte niet volgens mijn kaart. Dus riep ik Lotte terug, eerst hoorde ze me niet want zij zat ook helemaal in de focus, maar toen ik harder schreeuwde kwam ze gelukkig maar ze moest wel weer door het water. De rest hoorde het ook dit was wel jammer maar goed. Wij gingen door naar het juiste punt wat 100 meter verderop zat. In de bossen konden wij geen snelheid meer maken en wij kozen voor de minst gunstige cp. De cp lag namelijk op een pad wat bijna geen pad meer was maar een sloot. Hier zaten wij niet meer op te wachten en waren ook bang dat wij de deadline zouden missen. We gingen door en door in de bossen en het einde was in zicht. We kwamen ongeveer 8 minuten voor de deadline moe maar voldaan over de finish.

Als toetje mocht je nog een 2 tal special tasks doen om toch nog 3 cp’s op te halen. Dit was houthakken en klim net met een touwladder te beklimmen. Deze was wel 20 meter hoog. Uiteraard hebben wij deze ook gedaan.

De race was voorbij. We gingen onze tent en spullen opruimen en even douchen. Hierna was er nog een diner geregeld door de organisatie. Lotte en ik kwamen de Daan en Maaike tegen van survivalteam en hebben samen lekker in de zon gegeten. Het was een mooie race en goed georganiseerd. Ik was wel een beetje sceptisch over onze race, want de concurrentie was ook groot, maar Lotte had er wel meer vertrouwen in.

Uiteindelijk zijn wij derde geworden en kunnen wij zeer tevreden zijn. Verder was het een succesvol weekend voor survivalteam. 5 uur mix; 1e plek Bastiaan

2e plek Niek

4e plek Maaike en Daan

10 uur mix; 3e plek Kenny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer nieuws

Triambla 2015
13-09-2015
AR Hardenberg
25-06-2015
Actie verlengd!
29-05-2015
Ssssstt...
07-03-2015
Dinxperloop
21-12-2014
Afscheid Mevlit
07-12-2014
Tri-Ambla 2014
15-09-2014
Dag 1 bouwen!
03-06-2014
Wesepe
07-04-2014
Klusdag!
08-03-2014
Oproep!
16-02-2014
Nieuwe website
07-02-2014
Tri-Ambla 2013
21-09-2013
PAR2013
03-06-2013